Ook goklustige beleggers ontdekken indexmandjes

maar ... Nederlandse banken lopen wijd om indexbeleggen heen

AMSTERDAM -  TRACKERS zijn een goed alternatief voor beleggingsfondsen. Ze zijn veel goedkoper en halen bovendien vaak ook nog meer rendement. Anders dan in de Verenigde Staten loopt het echter geen storm in Nederland. Onbekend maakt onbemind. Nederlandse banken en vermogensbeheerders willen dat graag zo houden. Ze verdienen veel meer aan traditionele beleggingsfondsen. Klanten moeten er dus zelf expliciet om vragen.

Hendrik Meesman, directeur van Meesman Index Investments, kan het alleen maar beamen. Hoewel de aanbieder van trackers ook in het rampjaar 2008 vijf keer meer geld zag binnenkomen dan beleggers weghaalden, hebben de meeste Nederlandse beleggers weinig benul van trackers. De grote banken waken er wel voor om indexbeleggen te promoten, omdat ze meer aan de beheerfee van eigen beleggingsfondsen verdienen. „Ik kom klanten tegen die door hun bank zelfs daadwerkelijk werden ontmoedigd om in trackers te stappen.”

Trackers – ook wel exchange traded funds (etf’s) genoemd – beleggen net als beleggingsfondsen in aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen. Anders dan deze fondsen echter volgen ze daarbij nauwgezet de samenstelling van een bepaalde index, en daarmee de gemiddelde waardeontwikkeling van een sector of regio. Wereldwijd gaan deze indexvolgers als warme broodjes over de toonbank, vooral in de VS. Marktleider Ishares (Barclays) becijferde onlangs dat beleggers zo’n $711 miljard in totaal 1590 trackers hebben belegd. In 2008 ontvingen deze indexvolgers in de eerste tien maanden $187,5 miljard netto aan nieuw geld, de traditionele beleggingsfondsen verloren netto $257 miljard aan instroom.

Nederland blijft achter. Dat heeft vooral te maken met de drie grote Nederlandse banken die samen ruim 80% van de fondsmarkt beheersen. Zij verkopen liever hun huisfondsen en als ze dan toch beleggingsfondsen van derden moeten verkopen, dan willen ze daar een hoge distributievergoeding voor vangen. De aanbieders van fondsen betalen die distributievergoeding uit de beheerfee – de kosten die een fonds beleggers in rekening brengt – maar aangezien de fees in trackers toch al snel minstens de helft lager liggen, hebben deze veelal geen geld voor een dergelijke distributie.

Beleggers kunnen trackers op de beurs aan- en verkopen. Meestal tegen een transactietarief dat vergelijkbaar is met dat voor individuele aandelen. Aan actieve beleggers die vaak aan- en verkopen, zou een bank dus wel degelijk geld met een tracker verdienen. Meesman: „Het punt is echter dat de meeste beleggers in Nederland niet actief handelen, maar op lange termijn beleggen. Zij worden daarom door banken naar beleggingsfondsen geleid zodat ze aan de beheerfee of ten minste aan de distributievergoeding kunnen verdienen.”

Het voordeel van een tracker is niet alleen het kostenplaatje. Passief volgens een indexmandje beleggen is niet alleen goedkoper – er is geen legertje dure aandelenexperts nodig – maar leidt volgens vele onderzoeken ook nog eens vaker tot een hoger rendement. Verreweg de meeste beleggingsfondsen die een actieve beleggingsstrategie volgen om de index, het marktgemiddelde te verslaan, halen dat namelijk niet. Zij presteren slechter dan de index, en blijven daarmee achter bij een tracker. Beleggers moeten dan dus maar hopen dat ze net dat ene fonds hebben gekozen dat wel beter presteert dan de index. Mooie rendementen in het verleden zijn daarbij geen garantie, weet Meesman. „Fondsen die enkele jaren wél beter dan gemiddeld weten te presteren, zakken in slechte jaren niet zelden door de bodem. Zij proberen de index immers te verslaan door het nemen van hogere risico’s. Dat loont niet elk jaar.”

Blijft over het imago van indexbeleggen. Genoegen nemen met het beursgemiddelde zullen veel beleggers saai vinden. Nu trackers echter steeds exotischer indices volgen, is ook hier best wat avontuur te halen. Doordat het aantal trackers in rap tempo groeit, kunnen beleggers steeds verfijndere keuzes maken. Beleggen in Aziatisch vastgoed? Dat kan. Waterbedrijven? Ook mogelijk. Onlangs lanceerde ETF Securities op het Damrak zelfs een reeks trackers, waarbij er één zich op kernenergie richt. Klinkt niet echt saai.

Hierbij geldt doorgaans wel: hoe exotischer de tracker des te hoger de kosten.

Dergelijke trackers op specifieke indices zijn vooral geschikt voor beleggers met een duidelijke visie. Iemand die denkt dat Zuid-Koreaanse aandelen sterk zullen stijgen, kan in een tracker beleggen die een Zuid-Koreaanse index volgt. Zelf aandelen kopen op de beurs van Seoel is voor de meeste kleine beleggers in Europa immers (nog) niet echt haalbaar. Natuurlijk is een traditioneel beleggingsfonds ook een mogelijkheid, maar daarin schuilt weer het nadeel van de hogere kosten én van de zeer reële mogelijkheid dat het fonds vervolgens een rendement maakt dat flink onder dat van de index ligt.

  • Meer informatie over indexbeleggen

Bron : De Telegraaf
Datum : 19 januari 2009

Inloggen

Financieel Overzicht

Voor het aanvragen van MijnKluis klik je rechtsboven op "aanmelden". Vul bij "naam persoonlijk adviseur:" mijn naam "F. de Groot MFP" in en bij vestigingsplaats "Oud-Beijerland" in.
Download de laatste versie van Adobe Acrobat Reader