Icesave kan verplichtingen niet meer nakomen

AMSTERDAM - De IJslandse spaarbank Icesave heeft woensdagmiddag in een verklaring op haar website gezegd haar verplichtingen niet langer na te kunnen komen.
 
De problemen die moederbank Landsbanki ondervond ten gevolge van de kredietcrisis, zouden hiervoor direct aanleiding zijn. Transacties die vanaf maandagmiddag zijn gedaan, worden noodgedwongen niet meer doorgevoerd.

Op de spaartegoeden bij Icesave zijn de IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. Dit betekent dat de dekking (tot 100.000 euro per persoon per bank) voor een deel (20.887 euro) voor rekening van het IJslandse depositogarantiestelsel komt.

Helpen
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangekondigd de Nederlandse spaarders bij Icesave indien nodig te helpen met hun beroep op de dekking in IJsland.

Er is een tijdelijke website in het leven geroepen met antwoorden op de meest gestelde vragen en een telefoonnummer waar betrokkenen terecht kunnen voor meer informatie.

Nederland
Minister Wouter Bos heeft gezegd dat Nederland alles in het werk stelt om IJsland ertoe te bewegen garanties te geven aan Nederlandse klanten van de spaarbank.

"Wij zijn er nog niet in geslaagd zekerheid te krijgen dat IJsland zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar wij leggen druk via juridische en dipomatieke weg en via onze toezichthouders. We zullen dat ook blijven doen", stelde de bewindsman.

Hij noemde overname van de Nederlandse spaartegoeden bij Icesave door een andere bank een serieuze optie. Bankverzekeraar ING heeft in Groot-Brittanniƫ de spaargelden van twee geplaagde IJslandse banken gekocht. Minister Bos onderzoekt of dat ook voor Nederland een oplossing is.

Goed idee
Dat de Nederlandse overheid het geld voorschiet, is volgens Bos geen goed idee. "Dan zullen ze in IJsland geen enkele druk meer voelen om de plicht die ze hebben na te komen", aldus de bewindsman na afloop van het spoeddebat.

Nederland besloot dinsdag de garantie op spaartegoeden te verhogen van 38.000 euro tot een ton. Bos acht die limiet vooralsnog voldoende om het vertrouwen van de consument te herstellen. Hij sluit echter voor de toekomst een verhoging niet uit. Een deel van de Kamer drong daar woensdag op aan.

Kort Geding
Het Kort Geding dat de Consumentenbond eerder vandaag aankondigde, is van de baan. "Het heeft dan geen zin meer om een geding aan te spannen", aldus een woordvoerder van de bond. Wel wil de bond dat de rijksoverheid de klanten van Icesave informeert over hun mogelijkheden het spaargeld terug te krijgen.

Volgens bronnen hebben toezichthouders inmiddels een bezoek gebracht aan Icesave in Nederland om de administratie in te zien. Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank en een woordvoerder van Icesave in Nederland onthouden zich woensdag van commentaar. (BeleggingsPlaza : De rekeningen die wij aanbieden zijn uitsluitend van betrouwbare financiƫle instellingen, zoals SNS Reaal, Argena Spaarbank en Zwitserleven)

Bron : Nu.nl
Datum : 8 oktober 2008

Inloggen

Financieel Overzicht

Voor het aanvragen van MijnKluis klik je rechtsboven op "aanmelden". Vul bij "naam persoonlijk adviseur:" mijn naam "F. de Groot MFP" in en bij vestigingsplaats "Oud-Beijerland" in.
Download de laatste versie van Adobe Acrobat Reader